محمد پذیرا در گفتوگو با شهرآرانیوز، در خصوص وضعیت آلودگی هوا در مشهد اظهار کرد: شاخص کیفیت هوای ۲۴ساعته مشهد با عدد ۱۳۸ و شاخص لحظهای هوا با عدد ۱۳۶، ناسالم برای گروههای حساس است. مشهد از ابتدای سال، ۲۵ روز هوای پاک، ۱۸۹ روز هوای قابل قبول، ۶۰ روز ناسالم برای گروههای حساس و دو روز ناسالم برای تمامی گروهها داشته است.
وی با بیان اینکه براساس سیاهه انتشار آلودگی هوا، ۶۴ درصد آلودگی ناشی از منابع متحرک شامل خودرو، کامیون و اتوبوس و ۳۶ درصد دیگر ناشی از منابع ثابت است، عنوان کرد: این عامل آلودگی یک عامل محیطی و طبیعی در ساختار شهر بوده و به علت شرایط توپوگرافی مشهد است، در نتیجه پدیده وارونگی اتفاق میافتد. در مشهد بالغ بر ۳۰۰ روز در سال وارونگی دما داریم که تبادل خودپالایی سطح جو اتفاق نمیافتد؛ به همین دلیل شاهد انباشت آلایندهها در سطح شهر هستیم.
رئیس اداره سلامت و محیط زیست شهرداری مشهد افزود: در حال حاضر هوا سرد شده، مصرف گاز و آلایندههای خانگی افزایش پیدا کرده و این آلایندهها نمیتوانند به سمت بالا حرکت کنند؛ در نتیجه انباشت پیدا میکنند و ما در فصول سرد با پدیده وارونگی در مشهد مواجه هستیم.
پذیرا بیان کرد: موضوع دیگر بار جمعیتی است. اگر در مشهد تا حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر جمعیت داشتیم، مشکلی وجود نداشت و خودپالایی هوا اتفاق میافتاد، اما وقتی در کلانشهری جمعیت خیلی زیادی وجود دارد و تنها کلانشهر شرق کشور است، خودپالایی نمیتواند انجام شود و در نهایت باعث نامناسبشدن کیفیت هوای شهر مشهد میشود. در حال حاضر مشهد چهار میلیون نفر جمعیت دارد که چهار برابر حد مجاز شهر برای خودپالایی است.
وی ادامه داد: مورد بعدی خودروهای سطح شهر است. براساس سیاهه انتشار آلودگی هوای مشهد، خودروهای مقصر آلودگی هوا فرسوده بوده و ۹۵ درصد مینیبوسهای ما فرسوده هستند. ۱۶ درصد منابع آلاینده متحرک، کامیونها و غیره، ۵ تا ۶ درصد موتورسیکلتها و بیش از ۳۰ درصد خودروهای شخصی هستند.
رئیس اداره سلامت و محیط زیست شهرداری مشهد با اشاره به اینکه اقدامات محیطزیستی طولانیمدت هستند و باید برنامهمحور پیش برویم، تصریح کرد: همه این اقدامات نمیتوانند توسط یک مجموعه انجام شوند، بلکه باید برنامه کلانی براساس سیاهه انتشار باشد.
پذیرا اضافه کرد: ما در شهرداری در این زمینه اقداماتی را انجام دادیم. به طور مثال معاینه فنی تاکسیها را در تمام سال رایگان کردیم و معاینه فنی وانتبارهای تحت نظر شهرداری نیمبها است. تمام خودروهای شهرداری سنجش میشوند و مجوز زیستمحیطی تردد دریافت میکنند.